Contact

Telefoon

06 - 57623040

Banknummer

NL79INGB0003230250 t.a.v A.P.J. Biessels

Over mij

Ik studeerde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Tilburg; volgde mijn belangstelling voor sportfysiologie, wat leidde tot een bachelor aan de Vrije Universiteit, Beweginsgwetenschappen. Na vele jaren als leraar lichamelijke opvoeding en anatomie/fysiologie vond ik het eens tijd worden voor een verandering.

Ik volgde een omscholing van docent naar een functie als trainer/opleider en kwam terecht bij Akzo-Nobel: ik houd wel van grote afwisselingen. In deze HR-functie ben ik het zogenaamde "bewegend leren" gaan ontdekken. Dit bestaat niet officieel, het is meer een eigen uitvinding. Ik vind leersituaties al snel te statisch en te patroonmatig. Maken te weinig los. Ik ben verder gaan leren aan de Universiteit Tilburg: opleidingskunde. Toen wist ik het zeker: leren is veranderen. Als alles hetzelfde blijft leer je niet veel. Leren doe je veel effectiever als je omgeving steeds wisselt en jou uitdaagt. Je moét dan wel veranderen.

Ik werd dankzij mijn schaatsende kinderen en mijn vooropleiding door de plaatselijke schaatsclub al snel "ontdekt". Je kent dat wel bij sportverenigingen, altijd tekorten aan vrijwilligers. Eerst blokjes terugleggen, dan jurylid enz. Toen, als schaatstrainer en trainingcoordinator, begon de vraag boven te komen: hoe maakt een schaatsclub nu eigenlijk goede schaatstrainers? Wat kan een trainer er zelf aan doen. Wat moet een schaatsbond doen?

Ik ben er maar eens goed ingedoken; momenteel doe ik een promotieonderzoek aan Universiteit Utrecht: ‘Hoe sportcoaches leren en zich ontwikkelen’. Ik ben tot verrassende ontdekkingen gekomen. En tot vele mogelijkheden om jezelf als trainer/coach te ontwikkelen. Beter dan voorheen. Met veel beweging!

In de tussentijd blijf ik zelf ook in beweging: schaatsen, skeeleren, racefietsen, mountainbiking, zwemmen, tennissen, bergwandelen. Liefst alles buiten, met veel afwisseling. Bewegend leren!

Biografie

Ton Biessels
  • Gymnasium Canisius College Nijmegen
  • Academie voor lichamelijke opvoeding, KALO Tilburg
  • Propedeuse en kandidaats bewegingswetenschappen VU Amsterdam
  • Management learning & development, TIAS, Tilburg
  • Promovendus Utrecht University / Nyenrode University (what and how coaches in sports learn)